Pakatan sedia depani provokasi akhir Umno


(Harakah Daily) – Demi merosakkan nama baik PAS di kalangan pengundi Bagan Pinang, PAS mendapat maklumat akan ada dua aksi provokasi dicetus bermula malam ini sehingga esok.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub lewat petang tadi berkata demikian, andaian ini dibuat berdasarkan beberapa maklumat risikan dalam Umno sendiri.

"Ianya (kumpulan itu) mungkin memakai baju PAS, menyertai konvoi liar menggunakan apa jua simbol PAS di kawasan kediaman; dengan laungan takbir dan sebagainya agar pengundi tempatan membenci PAS."

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasruddin Hassan Tantawi pula mendakwa, akan ada suatu surat Dewan Pemuda PAS yang palsu disebarkan, menggunakan tandatangannya.

"Surat palsu itu adalah fitnah, kononnya saya mengaku bersalah dan terpaksa membelakangkan Islam demi tunduk pada DAS yang anti Melayu."

Beliau juga mengumumkan bahawa PAS telah pun membuat laporan Polis berhubung kedua-dua rancangan provokasi tersebut.

Tambahnya lagi, bermula jam 12 malam ini, Pemuda tidak akan menganjurkan sebarang konvoi bermotor; sebagai bukti menghormati arahan pihak berkuasa.

Jika berlaku juga konvoi liar atas nama pemuda malam ini; sekaligus mengesahkan segala dakwaan itu.

Kedua-dua dakwaan tersebut tidak merujuk pada 'komando Pemuda' Umno; yang dipertikai sebagai kes samseng sejak beberapa hari lalu.

Mencelah dalam majlis kenyataan akhbar tergempar petang tadi, Mahfuz menyifatkan penolakan 2 kepimpinan utama Mca – Datuk Seri Ong Tee Kiat dan Datuk Seri Chua Soi Lek petang tadi adalah isyarat awal – bahawa rakyat menolak calon tidak berintegriti.

Ujar Naib Presiden PAS itu lagi, penolakan itu sekali gus menjadi isyarat awal bahawa rakyat di Bagan Pinang juga bakal menolak calon tidak bersih; iaitu Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berharap pengundi mempertahankan maruah Bagan Pinang dengan memberi undi kepada calon Pakatan, Zulkefly Mohamad Omar.

Saat-saat akhir tempoh berkempen ini menjadikan PAS begitu berhati-hati, agar petugasnya tidak lagi diserang samseng-samseng Umno seperti sebelum ini.Comments
Loading...