Kepala lembu: Penduduk yang dedah cerita sebenar diugut


(Harakah) – Sejak demonstrasi mengarak kepala lembu 'berdarah' yang dikatakan khalayak dicetuskan Umno Shah Alam sendiri, segelintir penduduk tempatan Seksyen 23 berdepan ancaman dan ugutan oleh pihak-pihak tertentu.

Beberapa responden yang ditemui Harakahdaily 30 Ogos lalu mengadu bahawa mereka turut diugut sejak berita kumpulan ekstrem itu disiarkan.

Tidak mahu identiti masing-masing diketahui lagi, ada dalam kalangan mereka sudah diugut supaya berpindah, kerana dituduh pemecah belah masyarakat tempatan serta sokong penganut Hindu walaupun diri bergelar penganut Islam.

Di kalangan mereka juga, ada yang menerima ugutan melalui telefon.

Ada juga yang didatangi sendiri pemimpin tempatan yang menyokong aksi ekstrem itu, lalu mengugut untuk memecahkan cermin kereta dan sebagainya.

Mereka juga enggan membuat laporan Polis kerana takut pihak terbabit terus mengugut serta menyerang mereka.

"Saya satu keluarga nak tinggal di sini lebih lama. Ini kira kampung halaman saya. Buat apa buat laporan Polis – kalau ia diperbesarkan, banyak lagi ugutan selepas ini," jelas salah seorang daripada responden terbabit.

Dalam pada itu, responden Rohaya Samad, Suri Rumah kelmarin membuat penjelasan semula berhubung kenyataannya 30 Ogos lalu.

"Bukan maksud akak (kononnya) Hj. Mahyuddin (Manaf, iaitu Pengerusi Penduduk Seksyen 23) membawa kepala lembu itu. Bukan akak yang kata (demikian). Akak bukan pemecah belah masyarakat seperti yang didakw," jelasnya.

Beliau juga menafikan bahawa beliau menerima sms kononnya penganut Hindu sudah membuat 98 aduan Polis berhubung insiden tersebut.

"Bukan 98 (aduan) yang akak kata. Akak kata 48 (aduan). Akhbar hari ini (1 September) laporan 52 aduan," ujarnya lagi.

Ditanya adakah penjelasan semulanya itu disebabkan ugutan pihak tertentu, beliau menegaskan 'tidak'.

Semalam, wartawan harakahdaily Zulfikar Mashoor sendiri turut menerima panggilan bermotif ugutan, disebabkan beberapa liputan setempat sebelum ini.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar sewaktu mengulas isu terbabit menjelaskan amalan mengugut penduduk Syeksyen 23 itu adalah ekstrem adalah ajaran Naib Presiden Umno sendiri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sendiri.

"Ancaman yang dilakukan oleh mereka ini adalah hasil didikan Hishamuddin (Menteri Keselamatan Dalam Negeri) sendiri. Dia pernah mengangkat keris dalam pemilihan (PAU) kerana mengancam orang Cina di Malaysia," katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena mendakwa tindakan Hishamudin sebenarnya mengulangi ajaran Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak sewaktu menjadi Ketua Pemuda Umno, pada 1987 lalu.

Ujarnya lagi, inisiatif Hishamuddin mengunjungi pihak ekstrem terbabit, tidak mustahil akan mengundang sesuatu yang lebih buruk.

"Jadi bila Datuk Hishamuddin nak bertemu lagi dengan kumpulan (ekstrem) ini, ianya menunjukkan seolah-olah dia tidak rasa apa-apa terhadap tindakan eksterem yang dilakukan kumpulan ini terhadap penduduk Seksyen 23 khususnya, yang tidak mustahil akan mencetus provokasi yang lebih tegang," tambahnya.

Beliau juga turut mengulas hasrat kumpulan terbabit untuk bertemu pemimpin Hindu tempatan, setelah tindakan ekstrem mereka dipertikai khalayak.

"Kita bersetuju kumpulan itu bertemu Hindu Sanggam, tetapi pendekatan itu sepatutnya dibuat lebih awal. Bukannya selepas selepas mereka melakukan provokasi (dan) menghina agama orang lain (penganut agama Hindu)," katanya.

Semalam, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad turut mempertikai inisiatif Hishammuddin mahu turun bertemu kumpulan ekstremis terbabit; yang didakwanya sebagai 'samseng-samseng Umno'.

Dipercayai juga, beberapa ugutan tersebut sebenarnya untuk membendung orang ramai dari terus mengaitkan Umno dengan beberapa aksi ekstrem sebelum ini.

Beberapa kes ugutan sehingga sekarang menjadikan Umno terus dipandang serong, setelah demontrasi mengarak kepala lembu berdarah dan menconteng dinding dengan kata-kata kesat sebelum ini sah didalangi oleh segelintir ahli-ahlinya yang ekstrem itu.Comments
Loading...