17 Perbuatan Khianat UMNO


Berikut adalah 17 pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu yang disenaraikan oleh Dato' Kamaruddin Jaafar

TV Antara

Bukan satu atau dua, tetapi lebih dari sepuluh malah jika dibilang tidak cukup jari di tangan untuk memperjelaskan pengkhianatan Umno kepada orang-orang Melayu. Dalam kesibukan Umno melaung-laungkan 'Anwar Pengkhianat', mereka lupa bahawa Umnolah yang memulakan pengkhianatan kepada orang Melayu.

Menurut Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Kamaruddin Jaafar, sebanyak 17 pengkhianatan telah dilakukan oleh Umno kepada orang-orang Melayu semenjak zaman pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Jangan kita lupa, Umno telah melakukan pelbagai pengkhianatan terhadap orang-orang Melayu semenjak pemerintahan Dr Mahathir sehingga sekarang di bawah Najib.
Pada zaman Dr Mahathir, beliau telah menghapuskan imuniti raja-raja Melayu.

"Institusi Raja Melayu adalah simbol ketuanan orang Melayu dan Umno telah merosakkannya, "jelas beliau ketika berucap di dalam Majlis Hi-Tea anjuran PAS Kawasan Gombak di Markas Tarbiah PAS Pusat, Taman Melewar baru-baru ini.

Mahathir juga katanya, telah merosakkan sistem kehakiman negara. "Beliau telah campur tangan di dalam sistem kehakiman negara yang menjadi simbol kedaulatan undang-undang negara, dan krisis ini membawa kepada pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas," katanya.

Selain itu kata Kamaruddin, selepas pilihan raya umum 1999 yang menyaksikan Terengganu jatuh ke tangan PAS, kerajaan Umno telah menarik balik royalti minyak.

"Walhal, majoriti besar rakyat negeri Terengganu adalah daripada orang-orang Melayu dan Umno sanggup berbuat demikian demi membalas dendam akibat kalah teruk dalam pilihan raya berkenaan," tambahnya.

Jelas Kamaruddin lagi, pada zaman Dr Mahathir juga, antara pengkhianatan yang dilakukan Umno adalah dengan memperkenalkan dasar Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik di dalam bahasa Inggeris (PPSMI) yang secara terang melanggar Perlembagaan Malaysia dan Dasar Bahasa Melayu.

"Ia secara langsung melemahkan pencapaian anak-anak Melayu di dalam kedua-dua subjek Sains dan Matematik," ulasnya.

Berikut adalah 17 pengkhianatan Umno terhadap orang Melayu yang disenaraikan oleh Dato' Kamaruddin Jaafar:

1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu.
2. Melemahkan sistem kehakiman negara.
3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu.
4. Memperkenalkan PPSMI; menghapuskan bahasa Melayu.
5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.
6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.
7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu.
8. Persempadanan semula pilihanraya oada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.
9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.
10.Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.
11.Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh    memiliki saham TH Plantation.
12.Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby,Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga    syarikat kepada satu syarikat sahaja.
13.Memetik kenyataan Mufti Perak, Dato' Harussani Zakaria ? 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.
14.Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.
15.Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.
16.Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.
17.Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.Comments
Loading...