DAP pun ada Melayu…


Hati saya tertanya-tanya, bagaimana DAP boleh dituduh sebagai anti-Islam dan anti Melayu kerana dalam parti DAP sendiri pun terdapat juga ahli-ahli berketurunan Melayu biarpun bilangannya sedikit berbanding dengan PAS, UMNO dan KeADILan.

Isu melarang penjualan bir dan minuman beralkohol telah sengaja dibesar-besarkan oleh pihak-pihak tertentu, khususnya UMNO dan media-media yang dikuasai mereka.

Hari ini, adalah amat jelas bagi kita apabila Perdana Menteri Najib Tun Razak merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor secara terang-terang mengatakan bahawa beliau mahu menawan semula Selangor daripada Pakatan Rakyat. Beliau turut mengatakan bahawa Selangor merupakan nadi negara dan BN mempunyai peluang cerah untuk menawan Selangor jikalau parti-parti komponen BN yang diketuai UMNO bersedia untuk berubah.

Ucapan ini disampaikan beliau semasa beliau membuka Persidangan Agung UMNO Bahagian Kuala Selangor pada awal hari ini.

Sudah jelas bahawa bermula dengan isu siasatan SPRM terhadap ADUN-ADUN Pakatan Rakyat, diikuti dengan tuduhan pejabat Exco PR digunakan oleh kongsi-kongsi gelap sebagai tempat bermesyuarat, kini dengan isu melarang penjualan minuman beralkohol (sama ada bir atau minuman keras), Kesemua isu ini telah dibesar-besarkan oleh media dan pemimpin-pemimpin BN untuk mengucar-kacirkan PR Selangor dan sekaligus memecah-belahkan kesefahaman yang telah dicapai oleh ketiga-tiga buah komponen parti PR Selangor.

Kalau saya tidak silap, isu ini pernah dibangkitkan oleh PAS akhir tahun lalu, apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi (pada masa itu masih bergelar Dato' Seri) menjadi Perdana Menteri. Kalau UMNO benar-benar memperjuangkan hak dan kepentingan Muslim, maka seharusnya merekalah yang patut membesar-besarkan dan menghebah-hebahkan isu ini pada masa itu dan bukan menunggu sehingga sekarang, apabila Perdana Menteri sudah bertukar, barulah mereka bercadang hendak memperjuangkan hak orang Islam dengan mengapi-apikan isu ini.

READ MORE HEREComments
Loading...