Himpunan ISA: ‘Dipujuk’ polis, GMI tidak berganjak


(mStar Online) – Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh mengakui beliau didatangi anggota cawangan khas untuk 'memujuk' beliau supaya membatalkan hasrat mengadakan himpunan mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Sabtu ini.

Beliau berkata, anggota cawangan khas berkenaan datang menemuinya selepas beliau gagal menghadiri pertemuan yang diaturkan oleh pihak polis.

"Ya, saya telah ditemui oleh anggota cawangan khas, modus operandinya sama… mereka lihat ini adalah satu perhimpunan yang boleh menyebabkan berlakunya huru-hara.

"Jawapan saya ialah ini adalah satu perhimpunan yang termaktub dalam hak kita sebagai rakyat untuk berhimpun secara aman dan kita punyai misi yang jelas iaitu kita mahu elakkan kacau bilau.

"Bagi saya sebelum ini kita sudah cuba dengan pelbagai usaha…ini (perhimpunan) adalah ruang yang ada untuk tunjukkan secara bersama, malah usaha kerajaan yang mengatakan akan mengkaji semula ISA dianggap sudah terlambat, sepatutnya pada tahap ini ISA sudahpun dimansuhkan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS di sini hari ini.

Sabtu ini bakal menyaksikan pertembungan dua pihak di ibu negara iaitu antara GMI dan Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) – masing-masing anti dan pro ISA.

Kumpulan anti-ISA – GMI akan berkumpul di tiga lokasi iaitu di kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Negara dan Masjid Jamek.Dari tiga lokasi berkenaan, penyokong GMI akan bergerak serentak menuju ke Istana Negara bagi menyerahkan 'Deklarasi Rakyat' kepada Yang di-Pertuan Agong.

Sementara itu Magaran juga merancang untuk mula berkumpul di tiga kawasan iaitu di Masjid Negara, Padang Merbok dan Pasar Seni sebelum bergerak ke Dataran Merdeka.

Mereka kemudiannya akan menuju ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong yang antaranya menyatakan sokongan terhadap ISA.

Dalam pada itu, Syed Ibrahim juga berharap agar tidak ada mana-mana pihak yang cuba membuat provokasi hingga boleh mencetuskan kekecohan pada hari tersebut.

"Kita akan sediakan 1,000 anggota keselamatan dari Unit Amal PAS untuk kawal keadaan, kita juga nasihatkan kepada semua penyokong kita agar mengawal emosi masing.

"Tapi masalahnya adakalanya rakyat diprovok, ini yang sebabkan berlakunya kekecohan," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Sekretariat Himpunan Mansuh ISA, Kamaruzaman Mohamad mengingatkan kepada kumpulan pro ISA – Magaran supaya tidak menggunakan pendekatan provokatif hingga boleh menimbulkan keadaan huru-hara.

"Saya ingin menyentuh mengenai ugutan yang telah dikeluarkan oleh Magaran yang tersiar dalam mStar Online… ungkapannya ialah 'pergi jahanam GMI' dan 'apa nak jadi… jadilah'.

"Dua ungkapan ini sangat berunsur provokatif, sangat berniat jahat kerana kami secara konsisten menegaskan himpunan ini ialah himpunan aman untuk nyatakan bantahan secara aman.

"Jadi kami minta supaya Magaran membuang unsur-unsur provokatif yang telah dinyatakan, malah sebelum perhimpunan diadakan," katanya.

Kumpulan GMI akan turut disertai oleh gabungan komponen parti politik dari Pakatan Rakayat, pemuda Gerakan, 26 persatuan mahasiswa serta 15 persatuan masyarakat Cina selain penyertaan individu-individu yang mahu ISA dimansuhkan.

Syed Ibrahim berkata, sasaran jumlah mereka yang menyertai perhimpunan GMI ini adalah sama atau melebihi jumlah penyertaan dalam Perhimpunan Bersih pada November 2007.

"Kalau jumlahnya tak sama dengan perhimpunan Bersih, kemungkinan ianya lebih lagi," katanya.Comments
Loading...