Bangkitlah, Anak-anak Malaysia


Kita perlu bersuara. Hak-hak kita jangan dipersenda. Kita manusia. Punya perasaan, punya hak azali, punya taraf kemanusiaan. Kenapa kita harus berdiam diri apabila hak-hak kita dicabuli?

Azhar Harun

Bangkitlah, anak-anak Malaysia.

Mari kita semua bangkit. Sudah terlalu lama kita semua tidur. Enak dan selesa dibuai janji-janji lemak merdu sekian hari dan masa. Itu semua mimpi-mimpi belaka wahai anak-anak Malaysia. Itu semua angkara tiupan jentera-jentera propaganda yang saban hari, saban jam dan minit, mencandui hidup kita dengan kata-kata kosong dan kiasan syair-syair yang sesungguhnya tiada makna. Masanya telah tiba untuk kita bangun. Untuk kita bangkit.

Anak-anak Malaysia, bangkitlah. Mari kita bangkit dan kita meniti kesedaran kita. Mari kita segera sedar. Masanya telah sampai untuk kita semua berdiri dan kita ukur alam nyata. Masanya telah tiba untuk kita bangun dan kita tuntut hak-hak kita. Kita tidak boleh lagi membiarkan  hak-hak kita dipijak, disepak-sepak dan dipersendakan. Bagaikan kita orang-orang bangsat yang terbiar dan tiada halatuju. Bagaikan kita orang-orang kurang akal yang boleh ditarik ke kiri dan kanan, ditekan ke depan dan belakang, digolek turun dan ditarik naik, disepak terajang dalam ruang-ruang kecil yang berlampu malap. Masanya telah tiba, anak-anak Malaysia, untuk kita bangkit dan kita tuntut hak-hak kita.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...