Kehadiran 7 trak FRU di Ladang jadi tanda tanya


(Hrkh) – Petugas-petugas PAS dan Pakatan Rakyat mulai bimbang dengan kehadiran lebih ramai anggota polis simpanan persekutuan (FRU) di beberapa pusat pengundian yang disifat agak panas.

Kehadiran anggota keselamatan itu dicurigai kerana bilangan di sesetengah tempat begitu ramai sehingga ada tujuh trak iaitu di Sekolah Kebangsaan Ladang.

Manakala di tempat-tempat lain termasuk di Wakaf Mempelam, Dun Bandar dan Dun Batu Buruk juga kelihatan trak FRU.

Seorang petugas Pakatan Rakyat berkata, kehadiran bilangan anggota FRU yang begitu ramai dibimbangi memberi laluan kepada kemungkinan pengundi hantu masuk.

"Ini kerana Umno mahu peratusan keluar mengundi lebih 85 peratus bagi mempertahankan kerusi tersebut. Dan kalau tidak sampai jumlah itu peluang Umno menjadi sukar.

"Oleh itu dibimbangi kehadiran FRU boleh memberi ruang kepada kegiatan tidak sihat berlaku, bukan lagi menjadi keselamatan tempat pembuangan undi," kata seorang petugas dari Gua Musang.

Sebelum ini Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar menjelaskan bilangan anggota polis yang dikerah ke sini seramai 3,500 orang. Sedangkan sebelum ini kenyataan dari Bukit Aman menyebut 6,000 orang.

Namun ramai berpendapat bilangan itu lebih ramai kalau ditengok dengan penempatan sementara yang dibina di setiap Dun.Comments
Loading...