Tahanan 21 Aktivis Tanda BN Hiprokit


Kerajaan Barisan Nasional (BN) jelas hiprokit dalam menentang kekejaman rejim Zionis Isreal apabila menahan 21 orang aktivis termasuk ahli Parlimen Pakatan Rakyat dalam perhimpunan anti perang di Kuala Lumpur semalam.

Tindakan kerajaan menahan aktivis yang membantah perang di Palestin dan Sri Lanka mendedahkan pendirian BN sebenarnya memihak kepada rejim Zionis Israel.

Antara ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang ditahan ialah ahli Parlimen Klang Charles Santiago, ahli Parlimen Kuala Langat YB Abdullah Sani dan Adun Kota Damansara YB Dr. Nasir Hashim.

Pendirian kerajaan membantah tindakan kejam Israel terhadap Palestin jelas apabila bersetuju dengan cadangan Pakatan Rakyat pada 7 Januari lalu supaya Parlimen mengadakan sesi khas mengenai serangan Zionis Israel ke atas Gaza, serta membenarkan pelajar universiti menyertai perhimpunan aman bantah perang.

Namun sebelum Parlimen sempat mengadakan sidang khas pada 12 Jan, kerajaan telah melakukan penahanan terhadap mereka yang berhimpun untuk membantah kekejaman Zionis Israel, khususnya tiga orang ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Tangkapan ini tidak wajar sama sekali sekiranya kerajaan benar-benar serius dalam membantah serangan Zionis Isreal, sebaliknya harus memberi ruang kepada masyarakat sivil tanpa mengira latarbelakang politik bagi menyuarakan bantahan, dan bukan menghalang.

Dengan ini kami menyeru agar pengundi Kuala Terengganu menolak calon Barisan Nasional bagi P36 Kuala Terengganu sebagai tanda Tolak Hiprokit BN.

TIAN CHUA
Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat
Ahli Parlimen Batu, Wilayah PersekutuanComments
Loading...