Nafi ‘politik wang’, PM buat lawak yang tak melucukan


(Hrkh) – Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar membidas kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyangkal dakwaan berlakunya politik wang dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

"Ini satu lawak tak melucukan pada awal tahun 2009 yang semua orang tahu apa yang PM nafikan itu tidak benar, apakah Pak Lah nak nafikan tidak wujudnya politik wang di kalangan Umno?.

"Apakah Pak Lah sudah terlupa pengakuan MB Pahang, Dato' Adnan Yaakob bahawa Umno mengalami masalah politik wang yang sukar dibendung hari ini.

"Jika dalam Umno pun berlaku politik wang, apatah lagi dalam memancing undi rakyat, ini satu hal yang lawak tapi tak melucukan kerana rakyat telah tahu perihal nafi-nafi Pak Lah ini," kata Mahfuz.

Beliau berkata demikian ketika menghubungi Harakahdaily hari ini tatkala beliau terlantari di Hospital untuk menjalani satu pembedahan kecil esok.

Beliau mengulas penafian Abdullah berhubung dakwaan berlakunya politik wang dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu ketika ini.

Mahfuz membayangkan betapa rakyat sebenarnya tidak terkejut dengan penafian Abdullah ini malah mengganggapnya itu satu kelaziman Abdullah sejak menerajui Umno.

Mengulas isu yang sama, Calon PAS bagi PRK Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut berkata, Umno, BN atau semua parti komponennya sememangnya dari dulu hingga sekarang menggunakan politik wang, jentera kerajaan dan media untuk memenangkan mereka.

"Jadi amatlah tak adil dengan kuasa yang ada dan dengan kewangan yang ada pada mereka selaku kerajaan yang memerintah, mereka menggunaka segala entiti ini untuk meraih undi dengan cara mengamalkan politik wang dan ugutan.

"Mereka mengumpan, kalau kami (PAS ) tak ada duit dan kami tak janjikan kewangan atau janjikan material, tetapi jika kami ada duit sekali pun kami tak akan lakukan sedemikan dengan membeli undi, kita tidak boleh beli undi, itu bukan cara," katanya.

Terdahulu, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Mustafa Ali memaklumkan kepada media, beliau sedang mendapatkan bukti dakwaan yang dibuat berhubung berlakunya politik wang dalam PRk Kuala Terengganu.

Beliau juga telah ditemui SPRM bagi memberi maklumat berhubung dakwaannya itu, dan bersedia untuk bekerjasama seterusnya.Comments
Loading...