Mesej jelas dari Sungai Bakap kepada kerajaan


Perikatan Nasional menang dengan majoriti 4,267 undi mengalahkan Pakatan Harapan di PRK Sungai Bakap.

Ian McIntyre, TMI

BANYAK faktor memainkan peranan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi DUN Sungai Bakap yang menyebabkan calon kerajaan perpaduan Dr. Joohari Ariffin tewas kepada calon PAS Perikatan Nasional (PN), Abidin Ismail.

Abidin, 56, menang dengan majoriti 4,267 undi hampir tiga kali ganda peningkatan daripada majoriti pendahulunya dari PAS Nor Zamri Latiff yang hanya mendapat margin 1,516 undi dalam pilihan raya negeri di Pulau Pinang pada Ogos lepas.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dengan mudah menyalahkan pelbagai isu nasional atas kekalahan itu daripada menggantikan subsidi diesel menyeluruh dengan model bersasar hingga kepada inflasi, yang semuanya menambah beban yang dirasai rakyat.

Namun terdapat sebab-sebab lain yang mempengaruhi keputusan PRK ini di mana dianggarkan 64% pengundi hadir untuk menunaikan hak demokratik mereka.

Peratusan rendah pengundi Cina (22%) dan India (17%) menjadi faktor penting kepada pentadbiran Chow yang dipercayai untuk mendapatkan undi bukan Muslim. Pengundi Melayu yang membentuk 59% diuruskan oleh PKR, Umno dan Amanah.

PKR sepatutnya bekerjasama dengan Umno yang dikatakan mempunyai kira-kira 5,000 ahli berdaftar di Sungai Bakap untuk mempengaruhi undi Melayu Muslim tetapi keadaan tidak berubah sejak pilihan raya umum 2022.

Ketika itu majoriti kelas pekerja Melayu merasa dikhianati apabila Umno, tulang belakang Barisan Nasional yang pernah lama memerintah memutuskan untuk bekerjasama dengan musuh ketat mereka dalam PH iaitu DAP dan PKR yang menyebabkan kemarahan dalam kalangan penyokong setia mereka.

Apabila Perdana Menteri Anwar Ibrahim memutuskan untuk melantik presiden Umno yang kontroversi Ahmad Zahid Hamidi sebagai timbalan perdana menteri, kekecewaan bertukar menjadi perselisihan yang lebih kekal terutamanya apabila kerajaan perpaduan Anwar gagal mengawal kos sara hidup dengan berkesan.

Janji yang sering diulang oleh kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri untuk mendapatkan pelaburan tidak pernah memberi kesan besar atau makna kepada kelas pekerja B40.

Mereka tidak terlatih dan tidak mampu menanggung rutin pembuatan di kilang untuk meraih sebarang ganjaran daripada aliran pelaburan asing (FDI).

Pakar ekonomi Ariffin Osman berkata kerajaan mungkin mempunyai niat baik tetapi majoriti janji-janji itu hanya di atas kertas dan kurang berorientasikan tindakan.

“Seiring masa terdapat jurang antara harapan rakyat dan gaya birokratik kerajaan Pulau Pinang,” kata Ariffin.

Janji-janji untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, memerangi perubahan iklim dan mengatasi masalah gangguan bekalan air hanyalah janji kosong daripada yang dipenuhi.

Ini semua adalah beberapa isu tempatan yang dibangkitkan oleh penduduk Sungai Bakap.

Ini menjadi kemenangan gemilang untuk PN, yang sebenarnya juga bermasalah selepas Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man tidak mengiktiraf sijil ISO 9000 syarikat sebagai kelayakan akademik individu untuk Abidin.

Namun pengundi mungkin membuat keputusan mereka sebelum calon-calon diperkenalkan – pengundi Melayu sudah muak dengan kenaikan kos sara hidup dan memilih PN, sementara pengundi Cina dan India mengekalkan jarak kerana baik PH mahupun PN pada masa ini tidak memenuhi harapan mereka terhadap pentadbiran yang baik.

Ahli sains politik dari Universiti Sains Malaysia, Prof Dr Sivamurugan Pandian melihat fenomena ini dari awal berkata gelombang hijau yang dimanfaatkan oleh PAS untuk menang di empat negeri utama Melayu dalam pilihan raya negeri lepas masih jelas terlihat.

“Mungkin lebih kuat sekarang. Lagipun gelombang itu hanya berlaku kira-kira 12 bulan yang lalu,” katanya.

Sungai Bakap adalah tempat kelahiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan semalam pengundi secara tidak langsung menunjukkan mereka tidak terlalu terkesan dengan beliau atau kerajaannya.

Solidariti, perpaduan dan kestabilan adalah kata-kata menarik tetapi tidak bermakna kecuali kerajaan pada hari ini benar-benar bertindak berdasarkan kata-kata tersebut.

Masa akan memberitahu sama ada PH akan menangani kekalahan mereka dengan baik atau sejarah akan berulang dalam pilihan raya negeri seterusnya seperti pada 2008 apabila Barisan Nasional diusir keluar dari Pulau Pinang.

 Comments
Loading...