Kemana sokongan Anwar? Azmin atau Saifuddin?


Anwar-Azmin-Saifuddin

Saifuddin adalah pilihan yang lebih selamat kerana Azmin sudah tidak lagi menari mengikut rentak Anwar

Lisa Adam, Free Malaysia Today

Adakah Anwar Ibrahim akan menyatakan sokongan secara terbuka kepada salah seorang calon Timbalan Presiden parti seperti pemilihan-pemilihan yang sebelumnya?

Mungkin persoalan lebih tepat kali ini adalah siapa? Antara Azmin Ali, Khalid Ibrahim atau Saifuddin Nasution?

Bertahun memegang gelaran orang kesayangan Anwar, ini kali pertama Azmin bertanding bagi mengekalkan jawatan kedua tertinggi parti ini tanpa ‘restu’ dan ‘sokongan’ Ketua Umum PKR.

Menjadi antara tulang belakang yang memastikan kelangsungan PKR dalam politik Malaysia, Azmin memang cukup sinonim dengan parti dan diketahui memiliki tapak kukuh serta sokongan kuat dari ramai ahli parti.

Bukan itu sahaja, kebanyakkan wakil rakyat PKR pasti merasa terhutang budi dengan Azmin, kerana Azmin adalah orang yang bertanggungjawab sepenuhnya bagi memilih calon -calon PKR dalam pilihanraya umum yang lepas.

Apakah mungkin wakil-wakil ini mahu menjadi kacang lupakan kulit dan mengkhianati Azmin?

Mungkin inilah yang menjadi sumber keyakinan Azmin bagi mempertahankan jawatan yang sekian lama disandangnya meskipun bakal berdepan dengan Khalid dan kuda baru Anwar, Saifuddin.

Belum terpadam rajuknya pada Anwar berkenaan isu Menteri Besar Selangor, kini Anwar pula main kayu tiga dengan Saifuddin.

Walau ramai yang berpendapat bahawa Azmin masih layak berada dalam pimpinan tertinggi parti, namun perjalanannya kali ini mungkin sedikit sukar terutama sekali dengan kemelutnya dengan Anwar.

Apatah lagi dengan kebarangkalian Anwar terheret dalam proses mahkamah yang panjang, Puan Presiden mungkin akan ‘menasihatkan’ ahli parti untuk memilih selain daripada Azmin.

Adakah Keadilan Raya milik Azmin yang menolak factionalisme, gabungan atau kumpulan di dalam parti akan membawa kejayaan kepadanya?

Klise kerana Keadilan Raya sendiri mendapat sokongan dari gabungan calon Naib Presiden Shamsul Iskandar Md Akin, calon Ketua AMK Aminuddin Shaari dan juga calon Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin.

Tindakan Azmin mengenengahkan Keadilan Raya juga umpama mencabar gabungan Izzah, Rafizi dan Saifuddin.

Ia mungkin langkah bijak atau bakal jadi senjata makan tuan sekiranya akar umbi merasakan bahawa Keadilan Raya adalah kesinambungan kekecewaan Azmin terhadap Anwar, dan satu bentuk revolusi dalaman parti yang cuba memulakan ‘era’ Azmin.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...