‘Team Wawasan’ dan mencuci dosa politik di PRK Kajang


Nur Jazlan Mohamed

Datuk Nur Jazlan Mohamed

Ketika seluruh dunia masih ternanti-nanti khabar berita mengenai pesawat malang MH370, suasana kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang yang bermula secara rasmi pada Rabu lalu, berlangsung dengan menyaksikan pertembungan “kuasa wanita” satu lawan satu antara PKR dan Barisan Nasional (BN).

Walaupun kemeriahan dan kegamatan kempen PRK Kajang yang akan tamat pada Sabtu depan, tidak semeriah seperti yang dijangka sebelum ini, tetapi pertembungan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun tetap diikuti seluruh rakyat Malaysia terutama sekali penganalisis dan pemerhati politik.

 Percaturan BN untuk terus mengekalkan calon bangsa Cina untuk PRK Kajang walaupun, ramai yang menjangkakan bahawa calon daripada Umno lebih berupaya untuk memberi saingan kepada PKR membuktikan bahawa Umno dan BN masih terus mengekalkan semangat setiakawan antara parti berasaskan kaum di negara ini.

Kini, terpulang kepada pengundi N25 untuk membuktikan adakah mereka masih mengundi berasaskan kaum atau “sekatan” pemikiran berkenaan sudah diatasi dengan mengundi berasaskan parti tanpa memikirkan sama ada calon itu datang daripada kaum mereka atau tidak.

Dengan pecahan pengundi iaitu 48% Melayu, 42% Cina manakala baki terdiri daripada kaum India dan lain-lain kaum, sudah pasti undi daripada kaum Melayu dan Cina akan diburu PKR dan BN tanpa mengabaikan undi daripada kaum India dan lain-lain kaum.

Jadi sudah pasti pakar-pakar strategi daripada BN dan Pakatan akan mencuba pelbagai taktik serta megatur pelbagai strategi bagi menawan hati pengundi DUN Kajang walaupun, kemenangan sama ada untuk BN atau PKR tidak akan memberikan sebarang impak besar kepada kedudukan kerusi di DUN Selangor.

Jentera kempen BN yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin, timbalan presiden Umno yang juga timbalan perdana menteri manakala di pihak Pakatan pula, Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku ketua umum PKR memimpin jentera Pakatan.

Kehadiran “Mike Tyson” atau Tan Sri Muhammad Taib, bekas menteri besar Selangor yang kini, “melompat” menyertai PAS ketika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 lalu, menambah lagi kepelbagaian strategi PKR untuk menawan hati pengundi Melayu di DUN Kajang.

Secara tidak langsung, keghairahan kempen untuk PRK Kajang ini, mengimbau semula kenangan saya lebih dua dekad lalu iaitu sekitar 1993, apabila Team Wawasan dalam Umno wujud.

Mungkin ramai generasi muda sekarang tidak lagi mengetahui atau tidak ambil peduli mengenai sejarah Team Wawasan tetapi sebagai anak kepada allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat atau “Mat Bulat” yang ketika itu menteri penerangan dan setiausaha agung Umno, kehebatan dan kemampuan Team Wawasan ini, yang dikatakan sebagai pelapis kepada kepimpinan Umno dan negara pada era pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad sebenarnya, menjadi tarikan kuat kepada generasi muda pada waktu itu, untuk menyertai Umno termasuk saya sendiri.

Saya ketika itu baru berusia 27 tahun dan cuba berjinak-jinak dengan politik Umno dan terus terang saya katakan bahawa keputusan untuk bertanding sebagai exco Pemuda Umno Malaysia pada 1996 adalah disebabkan pengaruh kuat gelombang Team Wawasan dalam Umno pada waktu itu.

Boleh saya katakan ketika itu Umno berada di puncak kegemilangannya, dengan Team Wawasan yang diterajui timbalan presiden Umno ketika itu, tidak lain tidak bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim memimpin 3 naib presidennya iaitu Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhammad Taib dan Tan Sri Muhyiddin Yassin selain Tan Sri Rahim Tamby Chik sebagai ketua Pemuda Umno.

Barisan kepimpinan tertinggi Umno ketika itu, begitu “solid” dan kukuh dengan Anwar baru memenangi jawatan sebagai timbalan presiden Umno selepas Tun Ghaffar Baba meletakkan jawatan apabila digasak hebat Team Wawasan sekali gus mengakhiri “monopoli” pemimpin-pemimpin Umno yang datang daripada zaman pra kemerdekaan kecuali Tun Dr Mahathir.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...