Sekali ombak memukul, sekali pantai berubah


ASPAN ALIAS

Segala-galanya berubah mengikut waktu dan masanya. Dunia pun berubah apatah lagi makhlok-makhlok lain ciptaan tuhan yang Maha Esa itu. Yang tidak berubah hanya zat tuhan yang tidak bermula dan tidak berakhir.

Kalau kita iktikatkan tubuh badan kita sendiri sebagai alam yang kecil, kita sendiri nampak dan terasa perbubahannya. Kalau dulu kita penuh dengan tenaga apabila sudah tua kita akan kekurangan tenaga dan kudrat itu secara beransur-ansur.

Dulu kita boleh berlari seratus meter dengan kepantasan 11.67 saat kini kita hanya mampu untuk melakukan larian itu dalam kepantasan 116.7 saat dalam seratus meter. Semasa mudanya kita berambut tebal dan berwarna hitam, tetapi kebanyakan di antara kita apabila tua rambut kita akan menipis dan beruban pula. Jadi rupa kita pun berubah dan semuanya berubah.

Itulah sebabnya agama kita pun memberikan kenyataan yang kita mesti hidup mengikut waktu dan zamannya. Dalam peperangan kita wajar bersiap sedia dengan peralatan peperangan yang moden dan tidak lagi menggunakan panah dan pedang.

Walaupun harganya mahal tetapi kita tidak boleh mengelak dari mempersiapkan alat persenjataan canggih dengan secukupnya. Itulah sebabnya rakyat marah kerana harga pembelian peralatan yang berharga RM1 billion, tetapi sebanarnya harganya tidak melebih RM300 million misalnya.

Pemimpin kerajaan pun berubah. Kalau dahulu pemimpin-pemimpin kerajaan bertungkus lumus untuk menyelamatkan wang rakyat dengan berusaha untuk membeli bekalan untuk kegunaan kerajaan sekarang ini pemimpin-pemimpin kita berusaha habis-habisan untuk membayar harga barangan setinggi yang boleh menggunakan wang rakyat untuk mendapat ‘kick backs’ dengan jumlah yang besar. Segala kos ini menggunakan wang dari pembayar cukai dari rakyat yang ramai.

Ada kementerian atau jabatan yang membeli beras yang berharga RM170 dengan harga RM1700 sekampit dan semuanya ini kerana mengisi poket pihak yang dipertanggung jawabkan untuk menjaga rakyat yang rata-rata susah. Orang ramai boleh meneliti lapuran Ketua Audit Negara jika mahukan kepastian tentang apa yang saya katakan ini. Harga blender yang berharga rm400 dibeli oleh pihak kerajaan atau jabatan tertentu dengan harga melebihi seribu ringgit.

Perubahan ini adalah perubahan etika dan nilai kemanusiaan yang sudah terlalu jauh berubah dalam kepimpinan kerajaan di setiap peringkat pentadbiran. Rasuah…rasuah dan rasuah. Ini adalah kerana kekurangan tanggungjawab di kalangan pegawai-pegawai serta politikus yang tidak mempunyai perasaan dan pertimbangan terhadap rakyat yang bertungkus lumus mengisi kantung kerajaan kita.

Tetapi di sebalik perubahan yang tidak baik ini ada pihak yang juga berubah untuk kebaikan dan ingin melakukan sesuatu yang baik untuk negara. Ini juga adalah perubahan. Pihak yang sedar ini sedang berusaha untuk memperbaiki keadaan dan sedang mengadu kepada rakyat tentang apa yang sedang dilakukan oleh kerajaan yang sedang berhadapan dengan ‘mahkamah’ rakyat, iaitu pilihanraya yang akan datang ini.

Rakyat dari berbilang kaum dan keturunan sedang berusaha untuk mempastikan kerja hina yang dilakukan oleh pihak yang berkuasa ini diberhentikan. Kerja ini bukan kerja yang mudah kerana tentangan dan reaksi pihak yang sedang memerintah ini adalah kuat. Segala media perdana dipergunakan untuk menangkis perbahasan yang dikemukakan oleh pihak alternatif ini.

Berbagai cara dan kaedah dilakukan oleh pihak yang sedang berkuasa untuk mengekalkan kuasa. Cara yang paling ampuh selama ini ialah dengan menaikan perasaan perkauman di kalangan rakyat. Orang Melayu dengan UMNOnya menggunakan cara menyemai perasaan benci dengan kaum lain. MCA pula dengan chauvinis Cinanya untuk mengumpulkan sokongan orang Cina terhadap parti itu. Begitu jugalah MIC yang memainkan isu Indianya untuk membawa sokongan kaum India terhadap parti itu.

Tetapi perubahan sedang jelas berlaku. Rakyat sudah begitu jemu dengan permainan isu rasis dari parti-parti BN. Mereka sedar jika isu rasis ini berlarutan ianya tidak membawa negara dan rakyat kemana-mana..Yang untung hanyalah opotunis yang menjadi pemimpin kepada parti-parti tersebut dan keuntungan untuk ‘war lords’ dalam parti-parti dalam BN khususnya UMNO. Mereka yang membentuk perasaan orang berbilang kaum membenci di antara satu bangsa dengan yang lain tetapi di antara pemimpin berbilang kaum mereka bersatu untuk memperdaya orang ramai sambil membina kekayaan yang menggunung.

Parti-parti yang berdasarkan kepada keahlian mengikut kaum sudah mula ditolak dan keadaan ini telah kita lihat dalam pilihanraya yang lalu. Parti-parti yang berlandaskan kepada semua kaum sedang beransur-ansur mengambil tempat di hati rakyat. DAP. PKR dan Pas adalah parti-parti yang tidak berlandaskan kepada kaum tetapi untuk semua kaum, walaupun di antara parti-parti itu didominasi oleh sesuatu kaum.

Masing-masing parti sedang berusaha untuk membuktikan yang mereka mahukan penyertaan semua kaum kerana hanya parti-parti berbilang kaum sahaja yang akan kekal berpengaruh setidak-tidaknya bagi beberapa dekad yang akan datang.. Itulah sebabnya DAP sudah mula di terima oleh kaum Melayu dan parti itu pun mengambil sikap realistik dengan mengalu-ngalukan orang-orang Melayu untuk menyertai parti itu.

Bermacam-macam cemuhan terhadap DAP dan momokan terhadap parti ini sejak penubuhannya sudah mula ditolak oleh sebagaian orang Melayu. Tetapi bagi mereka yang faham pihak chauvinistik Melayu akan membabikan serta menganjingkan mereka yang tidak termakan dengan momokan pihak berkuasa itu. Saya yakin yang benarnya akan akhirnya timbul dan yang bathil akan tetap terbukti dihadapan rakyat.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...