Air yang tenang jangan disangka tiada buaya


Aspan Alias

‘Air yang tenang jangan sangka tiada buaya’, begitulah kata perbidalan Melayu yang difahami oleh semua orang. Begitulah yang boleh dikaitkan dengan keadaan sebenar yang berlaku didalam pilihanraya Kecil DUN Tenang, Labis Johor. Tetapi perbidalan ini sesuai untuk memperingati parti penyandang bagi kawasan DUN itu, iaitu BN yang diwakili oleh UMNO.

Bagi BN keadaan tidak setenang namanya. UMNO nampaknya tidak bergerak dengan cara yang betul dalam menghadapi pilihanraya kecil ini. Dalam pada kelemahan yang nyata pemimpin-pemimpin UMNO diJohor nampaknya masih berkeyakinan yang BN akan memenangi PRK ini, malahan TS Muhyiddin berkata yang BN akan memenangi PRK ini dengan majoriti yang melebihi 5000 undi.

Saya hanya memberikan komen yang pendek sahaja bila bercakap tentang majoriti yang disebutkan oleh Timbalan Perdana Menteri ini. TS Muhyiddin bolehlah berangan kerana berangan itu percuma; tidak ada kena bayaran apa-apa. Bermimpi itu pun boleh tetapi perbilangan ada mengingatkan kita supaya tidak bermimpi disiang hari. Nanti kecewa dan diketawakan orang.

Johor merupakan kubu kuat UMNO selama ini. Apabila datang tentangan mereka tidak tahu hendak berbuat apa-apa untuk mengekang masalah yang mereka hadapi. UMNO Johor memang dari dulu lagi tidak menghadapi tentangan dari mana-mana parti pembangkang.

Tetapi sejak 3 atau empat tahun yang lalu perubahan mula berlaku dalam mana parti-parti pembangkang sudah mula mendapat perhatian rakyat Johor dan dalam pilihanraya yang lalu pembangkang telah dapat menembusi kubu UMNO ini dan 6 kerusi Dewan Undangan Negeri telah diwakili oleh parti-parti pembangkang. Dua kerusi parlimen juga jatuh ketangan PR.

Kerusi yang dimenangi oleh BN telah mengalami kekurangan majoriti dengan begitu nyata. Kerusi DUN Tenang ini sendiri mengalami kemorosotan yang besar. DUN Tenang telah memenangi kerusi ii dengan majoriti lebih kurang 5000 undi dan majoriti ini telah merosot kepada 2500 dalam pilihanraya umum yang lalu. Jika UMNO tidak dapat majoriti sebanyak 2500 dalam pilihanraya kecil ini maka itu merupakan petunjuk jelas yang UMNO sudah tidak mendapat perhatiam dari rakyat seperti yang mereka alami tahun-tahun yang lepas.

Sekarang isu yang banyak diperkatakan, mampukah BN mendapat majoriti yang melebihi 2500 atau sekurang-kurangnya sama dengan majoriti yang kita dapati pada pilihanraya yang lepas? Persoalan ini merupakan soalan cupu mas. Banyak juga lapuran yang diterima dari Labis yang jentera BN tidak begitu berkesan.

Sayap wanita , pemuda dan puteri tidak berjalan seiringan kerana UMNO Bahagian Labis tidak memberikan mereka tugas yang penting dalam PRK ini. Pengerusi Perhubungan pula tidak mahu orang-orang UMNO dari luar Johor untuk bersama-sama mengendalikan kempen DUN ini kerana beliau berkata yang UMNO Johor berkemampuan untuk mengendalikan PRK ini sendirian.

Masalah ditambah pula dengan isu yang dimainkan oleh Chua Soi Lek yang telah menyentuh perasaan orang Melayu Islam dengan menggunakan isu Normala, calun PAS yang tidak mahu bersalaman dengan orang lelaki. Malahan ada juga dikalangan orang Melayu UMNO sendiri menggunkan isu ini untuk mendapat undi.

Apakah salah dari sudut pandangan UMNO dan MCA jika seseorang Islam itu taat kepada hukum hakam agamanya? Bukankah memang seorang Islam itu tidak boleh bersentuhan jika mereka bukannya mukhrim? Apakah UMNO dan MCA mahukan Normala dan sesiapa juga untuk melanggar hukum hakam agama semata-mata untuk memenangi pilihanraya? Bagi sesiapa yang rasional, isu yang dimainkan oleh BN ini merupaka bayangan yang UMNO dan MCA sudah habis modal untuk dijadikan isu berkempen dan ini akhirnya akan disedari oleh pengundi-pengundi.

Kita sedar yang Chua Soi Lek adalah pengerusi kepada BN Labis dan beliau mahukan kemenangan kepada BN. Tetapi janganlah hendaknya menggunakan isu agama kami untuk mendapatkan sokongan pengundi. Akhirnya Soi Lek akan terjerat dengan jerat yang dipasangnya sendiri. Isu ini sahaja sudah pasti melarikan banyak undi dari BN kepada PAS dan kita jangan sekali-kali menyalahkan sesiapa jika berlaku apa-apa kepada BN bukan sahaja dikawasan Labis malahan dikawasan kawasan yang lain.

Kita semua sedar yang moral itu bukanya penting bagi Soi Lek tetapi janganlah beliau cuba untuk membawa kami kepada hidup secara beliau yang seluruh dunia telah mengetahuinya. Kalau beliau telah tertangkap dengan kegiatan yang tidak bermoral yang buruk itu, janganlah pula hendak bawa orang lain untuk hidup seperti beliau yang tidak kisahkan moral dan akhlak yang tinggi.

Saya memberikan tabik hormat kepada Normala kerana walaupun seorang ahli politik beliau tidak mahu menjual dan mengorbankan syariat agamanya kerna hidup yang beragama sahajalah yang boleh membezakan diantara manusia yang baik dan manusia yang berpandukan kepada yang bathil.

Inilah sebabnya BN semakin hari semakin kurang sokongan dari rakyat. Rakyat seolah-olah boleh nampak yang BN ini semuanya bebas untuk melakukan apa sahaja termasuk yang bertentangan dengan agama kita. Boleh rasuah, boleh menyalahgunakan kuasa, merogol dan banyak lagi kegiatan yang bertentangan dengan kesucian agama dan adat.

Saya telah banyak kali mencadangkan supaya kita mencari jalan untuk memulakan episode baru dalam politik negara untuk selari dengan kehendak masa dan zaman. Kita ada perlembagaan dan kita boleh bersandarkan kepada perlembagaan yang sedia ada. Kita mesti ubah pemimpin-pemimpin yang memimpin kita kerana tidak ada langsung tanda-tanda yang keadaan bertambah baik.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...