UMNO – Sokongan rakyat ibarat tali gasing, semakin kehujung semakin halus


Aspan Alias

Dalam waktu lapang saya selalu berfikir bagaimana hendak menyatakan hasrat rakyat yang sebenarnya sehinggakan kita semua sudah tidak faham lagi kenapa masalah yang dihadapi oleh rakyat dalam politik sudah begitu celaru. Semua pihak menuduh diantara satu dengan lain bertanggungjawab kerana wujudnya situasi politik yang berkecamuk sehingga sudah tidak ada lagi ‘political sanity’ yang ‘basic’ kepada kita semua.

Bagi saya mesti ada setidak-tidaknya seorang yang berani tampil menyatakan isu yang sebenarnya yang kita semua hadapi. Suara itu mestilah timbul dengan cadangan dan kaedah penyelesaian yang ampuh terhadap keadaan yang memungkinkan jahannamnya sebuah negara demokrasi yang dianugerah tuhan dengan kekayaan yang melimpah ruah seperti negara kita ini.

Banyak persoalan yang timbul dipemikiran kita bila kita memusatkan pandangan kita terhadap keadaan tidak menentu yang kita alami sekarang ini. Negara kaya tetapi rakyat masih lagi miskin harta benda dan fakir dari segi pemikiran dan sikap kita. Kita tidak boleh menafikan yang negara kita adalah diantara negara yang terkaya.

Kalau Negara kita tidak kaya masakan rakyat tidak pun tersentuh dengan kerugian sebanyak RM36 billion dari tindakan Bank Negara Malaysia (bnm) terlibat dalam perdagangan wang antarabangsa hampir dua puluh tahun dahulu? Orang yang bertanggunjawab dalam pengendalian dan penglibatan BNM dalam pasaran wang antarabangsa semasa itu tidak diambil tindakkan. Malahan beliau sekarang menjadi Menteri Kanan diJabatan Perdana Menteri dan menjadi Ahli Parlimen diPulau Pinang.

Rakyat merelakan kerugian yang dialami kerajaan didalam isu Maminco yang melibatkan RM600 juta. Pembelian Skyhawk yang melibatkan berbillion ringgit tidak diendahkan oleh rakyat dan kepal terbang-kapalterbang itu sampai kehari ini masih tersadai dipadang pasir diAmerika. Puluhan kes yang melibatkan ratusan billion ketirisan wang rakyat mampu ditutupi oleh pemerintah dan rakyat membiarkan sahaja penyelewengan dan kerugian itu tanpa memberikan tentangan.

Maka kerajaan dan pimpinan tidak terganggu gugat dengan penyelewengan sehinggakan melakukan penyelewengan itu merupakan perkara biasa dan tidak lagi menjadi satu dosa yang hina. Mereka merasakan rakyat akan terus menerus membiarkan mereka melakukan perkara hina itu tanpa tentangan. Pemimpin-pemimpin kita sudah merasakan yang apa yang mereka lakukan tidak boleh dialih dan dianjak lagi. Tidak siapa yang boleh menyangkal segala kehendak mereka.

Tetapi rakyat akhirnya mula memahami apa yang tidak kena yang dilakukan oleh kerajaan. Apabila pemimpin-pemimpin berpecah maka ada yang meninggalkan pihak kerajaan dan ada yang dipecat dari parti dan jawatan-jawatan kerajaan. Maka bermulalah pembongkaran semua kesalahan yang suatu ketika dahulu bersama mereka menutupinya.

Perpecahan Dr Mahathir dan Anwar pada tahun 1998 dahulu walaupun menyakitkan rakyat dan negara tetapi kalau dipandang dari satu sudut yang positif, banyak yang tidak betul yang tidak diketahui rakyat sebelum itu mula terbongkar. Hikamhnya rakyat sudah mula berperanan untuk melaksanakan demokrasi dengan terus terang dan terbuka.

Itulah sebabnya jika datang sesuatu yang buruk, jangan terus dibuang kerana mungkin ada hikmah disebalikya. Begitu juga jika datang sesuatu yang cantik dan molek, jangan terus diterkam kerana mungkin ada celaka disebalik kecantikan itu. Pepecahan dikalangan pimpinan yang memerintah kita itulah yang telah memulakan fenomena politik baru yang kita sedang alami sekarang.

Kalau dahulu parti-parti pembangkang hanya berjuang sendirian mengikut kemampuan masing-masing, kini mereka telah bersatu dengan satu ‘front’ untuk menyaingi parti-parti dalam kumpulan BN. Kalau diAmerika terdapat sistem dua parti diMalaysia pula terdapat sistem dua ‘front’. Kini parti-parti kumpulan pembangkang yang menamakan ‘front’ mereka sebagai Pakatan Rakyat (PR) telah mendapat perhatian rakyat dengan memenangi 5 kerajaan negeri.

BN tidak lagi menjadi parti yang mendomasi kuasa disemua negeri seperti yang pernah mereka alami. BN sedang mengharungi liku-liku politik yang belum pernah mereka lalui dan sekarang mereka lebih dalam keadaan ‘defensive’ pula. Mereka terpaksa menempuh jalan yang sukar untuk terus menjadi pemertintah yang monopolistik seperti yang biasa mereka perolehi.

READ MORE HERE

 Comments
Loading...