10 ADUN ‘boikot’ sidang DUN Terengganu kerana SMS ugutan


(mStar Online) – Sepuluh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) memutuskan untuk 'boikot' sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pagi tadi kerana menerima SMS mengancam nyawa berhubung desas-desus usul mahu menjatuhkan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid berkata, mereka mengambil keputusan untuk tidak menghadiri sidang DUN jika keselamatan mereka tidak terjamin.

Beliau berkata, tindakan itu dibuat kerana beliau bersama ADUN Paka dan Permaisuri telah menerima SMS berbentuk ugutan malam semalam, yang mengancam nyawa mereka.

Selain Rosol, mereka yang tidak menghadiri sidang DUN ialah ADUN Tepoh Muhammad Ramli Noh, Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Alias Abdullah (Alor Limbat), Zakaria Abdullah (Paka), Ramlan Ali (Jabi), Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd Pehimi Yusof (Kota Putera).

Ketiadaan kesemua mereka pada sesi soal jawab pagi ini, yang dihadiri semua 10 anggota exco dan Menteri Besar, menyebabkan ia didominasi semua lapan ADUN dari PAS.

Hanya tiga wakil rakyat BN yang kelihatan menghadiri sidang Dewan pagi ini.

Pada sidang media di sini, Rosol yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Terengganu berkata, SMS yang dihantar oleh seorang pegawai kanan kerajaan negeri itu selepas disemak pada diari kerajaan negeri adalah serius kerana ia berbunyi: "Baik jangan teruskan niat Yb, YB tak sayang nyawa?.

Kesemua ADUN berkenaan kecuali Idris hadir pada sidang media itu yang diadakan di sebuah hotel di sini hari ini.

Rosol menambah, SMS ugutan itu dipercayai berkaitan dengan uraura kononnya ADUN BN akan mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Menteri Besar pada sidang DUN kali ini.

"Di sini saya ingin jelaskan bahawa kita tidak pernah berbincang, bertemu dan tidak pernah mengadakan mesyuarat berhubung perkara itu (usul tidak percaya terhadap Menteri Besar).

"Jadi saya tidak tahu di mana punca yang menyatakan bahawa akan berlaku undi tidak percaya pada sidang DUN kali ini," kata beliau dipetik Bernama.

Dalam pada itu semasa sesi soal jawab itu, Datuk Tengku Hassan Tengku Omar (PAS-Ladang) turut bertanya kepada Yang Dipertua Dewan, Datuk Tengku Putera Tengku Awang mengenai ketidakhadiran ramai wakil rakyat BN itu.

Tengku Putera menjawab beliau pun tidak mengetahui sebabnya mereka berbuat demikian dan akan mendapatkan penjelasan daripada kesemua wakil rakyat berkenaan.

"Apabila saya masuk Dewan, saya lihat kesemua mereka tiada di tempat masing-masing. Selepas ini, saya akan tanya mereka," katanya.Comments
Loading...